Ajánlatkéréshez ugrás

Könyvkiadás - Tudd meg milyen lehetőségeid vannak

2021-ben, csak hazánkban, több mint 15 000 nyomtatott könyv került kiadásra. Gondoljunk bele, az év minden egyes napjára 41 teljesen új könyv jut.

OLVASÁSI IDŐ
5 perc
KATEGÓRIA
nyomda
MŰFAJ
ismeretterjesztő

Mit tehet a szerző, ha ebben az óriási konkurenciában szeretne érvényesülni? Ezt a témát fogjuk körbe járni, több cikken keresztül. Ebben, magát a kiadási formákat vizsgáljuk meg kicsit közelebbről.

Kiadói kiadás

Ha bekerülsz egy kiadóhoz megkapod, hogy profi szerkesztők, lektorok, tervezők dolgoznak a könyveden és nem kell fizetni a gyártásért sem. Mögéd teszik a marketingerejüket és elérik, hogy bekerülj a köztudatba. A kiadók rengeteg kéziratot kapnak hetente, így nagyon valószínű, hogy kapacitáshiány miatt el sem tudják olvasni mindegyiket.

Sajnos vagy nem, ezek a kiadók biztosra mennek, ezért ne csüggedj, ha nem kaptál választ. Ebből kiindulva egy kevésbé ismeret szerző számára ez a lehetőség legtöbbször csak álom marad.

Megjegyzem, ha már egy ismert szerzőről van szó, neki is érdemes megfontolni, hogy ezt az utat választja-e, ugyanis a jól menő szerzők sem számíthatnak 6-9%-nál több részesedésre az eladott könyveik árából. A könyvesbolt, terjesztő, kiadó hármas kapja a bevételek kb. 70%-át (a fentmaradó rész pedig a gyártási költség).

Kiadók, kiadói előnyök nélkül

Ez alatt azokat a szolgáltatókat értjük, amelyek csak nevükben kiadók, de minden költség téged terhel és a szakember gárda sem feltétlenül üti meg a megfelelő szintet. Egyre több ilyen van a piacon. Vannak jobbak, rosszabbak, drágák és olcsók.
Nevet nem említve elmondhatom, hogy a nagyok és a kicsik között is van, amelyik vagy minőségben, vagy gazdaságosságban nem érik el az elvárt eredményt. Ráadásul futószalag szerűen ontják ki magukból, a bárminemű kreativitást nélkülöző, „egyenkönyveket”. Ezen cégek minden terhet levesznek a válladról és végül megkapod a könyved, viszont ennek ára van.

Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is az.

Nézzünk egy konkrét példát: 40 000 Ft-ért kínálnak teljes könyvkiadást. Egyrészt ennyi pénzből nem lehet profi szakembereket alkalmazni, ebből adódóan a végeredmény sem lesz olyan, mint amilyet a műved megérdemelne. Másrészt, a gyártási költségek többszörösét kérik el, így valójában a végén se olcsó, se jó nem lesz a könyved.Elviekben általuk bekerülhetsz a könyvesboltokba és kapsz némi marketinget is. A valóság azonban lesújtó, a könyvesboltok maguk döntenek arról mit árulnak, így legfeljebb néhány példányt rendelnek ezen kiadók kínálatából. A marketing pedig kimerül a saját kiadói Facebook oldalon közzétett posztokból, melyek eladást elősegítő ereje csekély mértékű. Persze bekerülsz a webshopjukba, amit szinte senki sem néz és ha el is adnak könyveket, abból is leveszik a jutalékukat. Hozzád végül minimális profit kerül. Nem érdekeltek igazából a könyved sikerében, mivel így is úgy is pénzüknél vannak.

Rengeteg csalódott szerző kerül végül hozzánk, akik nem kapták meg azt a minőséget és törődést, amit megígértek nekik. Voltak akik elégedettek voltak, egészen addig, amíg nem látták, hogy lehetne ezt szebben és jobban is csinálni.

Magánkiadás

A magánkiadás nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent neked kell intézni és magadra vagy hagyva, viszont tagadhatatlanul rengeteg előnnyel is jár. A legnagyobb előnye a szabadság, magad dönthetsz arról, hogy kikkel dolgozol együtt, és minden részfolyamatba beleszólhatsz. Ezt egy kiadónál nem minden esetben teheted meg. Másik előnye az anyagiakban mutatkozik meg. Ha okosan menedzseled a folyamatot, itt mutatkozhat a legmagasabb profit.

Két út létezik:
Az első, amikor ténylegesen teljesen egyedül kell levezényelned a kiadást. Ebben az esetben sok múlik azon, hogy mennyire szeretnéd profira készíteni a könyvedet. A lektorálást, korrektúrát, tördelést, borító tervezést meglehet oldani saját magadnak, vagy egy kedves ismerős segítségével is. De azt látni kell, hogy ezek mindegyike egy külön szakma. Nem valószínű, hogy ugyanazt a minőséget megkapod lelkes amatőröktől, mint a szakemberektől. Ha kiadói minőségre vágysz, akkor minden lépéshez keresned kell egy szakembert, aki profin elvégzi a feladatát.
Végül meg kell találni azt a nyomdát, amely korrekt áron és kifogástalan minőségben legyártja a könyveid. Ez sem egyszerű feladat, mert irtózatosan sok nyomda van a piacon és nincs egyértelműen legjobb vagy legolcsóbb. A példányszám és a kivitel alapjaiban határozza meg, kinél érdemes gyártatni egy adott könyvet. Amit „A” nyomda gazdaságosan gyárt és „B” nem, az más esetben lehet, hogy megfordul és a különbözet akár két- háromszoros is lehet.

A másik út, amikor egy összeszokott alkotó csapatra bízod a feladatokat. Ez esetben, nagyon hasonló szolgáltatást kapsz, mint azoknál a kiadóknál akikről fentebb szóltunk, azonban van néhány jelentős különbség.
A mi módszerünk az, hogy első lépésben, egy konzultáció keretében, alaposan átbeszéljük, hogy neked mik a céljaid, elképzeléseid. Felvázolunk egy optimális stratégiát, amellyel megteremtjük a lehetőségét, hogy könyved azt a pályát futhassa be, amit szántál neki. Mindenkinek más és más a célja az írással. Partnereink között van aki profitorientált vállalkozó és van ábrándos költő is. Mindenkinek megmutatjuk, hogy személy szerint neki miként érdemes a könyvkiadással foglalkozni.

Mi nem kérjük, hogy mondj le a műved jogairól és nem terelünk felesleges platformok felé. Nem kérünk jutalékot az eladott könyvek után. Nem szúrjuk ki a szemed egy összecsapott borítótervel, vagy egy igénytelenül elkészített könyvvel. Nem győzünk meg róla, hogy neked 1000 könyvet kell gyártatni, ha nem hiszünk benne, hogy azt el is tudod adni.


Amiben mi tudunk a partnereid lenni azok a következők. A részfolyamatokat profi szakembereinkkel végezzük, folyamatosan tartva veled a kapcsolatot, hogy ne érjenek meglepetések. Nem sablonból dolgozunk, mivel minden mű más. Pontos tervet kapsz, bújtatott költségek nélkül. A nyomdai kivitelezést is mi magunk végezzük, így garanciát vállalunk a minőségre. Ha a te céljaidat a könyvesbolti és nagy webshopos értékesítés szolgálja, akkor összekötünk a valóban népszerű hálózatokkal. Ellátunk azokkal a tanácsokkal, hogy te magad, milyen módszerekkel tudod értékesíteni a könyvedet a leghatékonyabban és a legnagyobb profittal. Ha szeretnéd, összehozunk olyan emberekkel, akik segíthetnek megszervezni egy könyvbemutatót.
Amennyiben te már egy kiforrott, fix táborral rendelkező szerző vagy, mutatunk néhány technológiai újdonságot, amellyel meglepheted a rajongókat és növelheted a könyved presztízsét.

Ha még mindig bizonytalan vagy melyik könyvkiadási forma való neked, és szeretnél további információkat megtudni vedd igénybe ingyenes konzultációnkat, ahol személyre szabva, specifikusan a te helyzetedre fókuszálva találjuk meg melyik a te utad.No items found.

További írásaink