Ajánlatkéréshez ugrás

Tippek, hogy többet olvass

Olvasni remek dolog, hisz amellett, hogy gazdagítja a szókincsedet és megtanít koncentrálni, serkentő hatással van az agyadra. Továbbá stresszoldó hatása is van és persze ne feledkezünk meg a szórakoztató faktorról sem. Mindenkinek lapul az otthonodban pár olyan könyv, amit szeretne elolvasni, de még nem került rá sor, ilyen-olyan kifogások miatt.

OLVASÁSI IDŐ
3 perc
KATEGÓRIA
könyvek
MŰFAJ
tippek

Biztos számtalanszor hagyta már el a szádat az alábbi mondat:

Többet fogok olvasni!

Aztán vagy el sem kezdted, vagy belekezdtél, de hamar feladtad. Hoztunk pár ötletet, amiket ha kipróbálsz valóban többet fogsz olvasni!


1. Reális célokat tűzz ki magad elé

Gondold át, mennyi időd van olvasni egy héten és a napokon belül mikor szeretsz olvasni (erre bővebben kitérünk a harmadik pontban). Számold ki hány könyvet tudsz majd elolvasni 1 év alatt. Szerintünk először tűzd ki a havi egyet.

2. Határozd meg előre, naponta hány oldalt fogsz elolvasni

És próbáld is betartani! Érdemes nem túl magasra tenni a lécet, nehogy csalódás érjen és elvegye a kedved az olvasástól. Eleinte lehet ez 5-10 oldal is. A lényeg, hogy váljon a mindennapjaid részévé.


3. Keresd meg az ideális időt az olvasáshoz

Ez a tartomány mindenkinek más lehet a napon belül. Lehet akár felkelés után, ezzel indítva a napot, vagy reggelizés, utazás közben, de van aki lefekvés előtt szeret olvasni, amikor már amúgy is ajánlatos kerülni a képernyő előtt töltött időt.


4. Bárhova is menj, legyen nálad a könyved

Hétköznapjaid során rengeteg időt töltesz várakozással vagy utazással. Ha nálad van az aktuálisan olvasott könyved kihasználhatod ezeket a perceket és folytathatod az olvasást.


5. Teremtsd meg a saját olvasó helyed otthon!

Ez lesz az a hely az otthonodban, ahol kényelembe tudod magad helyezni és semmi nem vonja el a figyelmed az olvasásról. Ami további szempont, hogy világos helyen legyen és közel legyenek a könyveid! :) 


6. Iktasd ki az életedből a felesleges facebookozást

Tény, hogy könnyen elcsábulunk, hisz kinek ne jutna eszébe akár óránként felugrani a facebookra, és ellenőrizni, történt-e ott valami egetrengető. Tudatos odafigyeléssel viszont ezt az időt fordíthatjuk másra. Számold össze nagyságrendileg hány percet/órát töltesz el a facebookon! Mi lenne, ha helyette olvasnál?


7. Várakozás=olvasás

Reptéren, fodrásznál, körmösnél, egy hosszú sorban a postán - ezek is lehetnek olvasással töltött percek. Te mit szoktál csinálni olyankor? A telefonodat nyomkodod? Ugye. 


8. Csatlakozz valamilyen könyves közösséghez!

Nincs is jobb, mint másokkal megvitatni az olvasmányélményed. A közösségnek hála nagyobb lesz a motivációd, így megnő az esélye, hogy befejezd a hónapra kitűzött könyvek olvasását. Továbbá, mindig lesz a listádon új, elolvasandó könyv az ajánlásoknak köszönhetően.


9. Hallgass hangoskönyveket

Vannak helyzetek, amikor tényleg nem lehet olvasni. Ilyen például a mosogatás, porszívózás, vezetés, pedig rengeteg időt töltesz te is a felsorolt tevékenységekkel. A megoldás a hangoskönyv.


10. Hagyd félbe!

Ne félj abbahagyni egy könyvet, ha nem tetszik vagy most épp nincs hangulatod hozzá. Van az úgy, hogy másra vágyunk, más hangulatban vagyunk és emiatt elodázzuk az olvasást. Minden könyvnek megvan a maga ideje! 


Reméljük, hogy tudtunk segíteni, ezzel a listával! Jó olvasást!No items found.

További írásaink