Ajánlatkéréshez ugrás

Prégelés - A felületnemesítések királya

Sok módon lehet egyedivé tenni egy kiadványt, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb megoldás a prégelés.

OLVASÁSI IDŐ
3 perc
KATEGÓRIA
nyomda
MŰFAJ
ismeretterjesztő

Felületnemesítéseknek hívjuk azokat az eljárásokat amik nyomtatás után kerülnek a papír felületére. Egyes esetekben csak esztétikai célt szolgál, de sokszor a látvány mellett védelmi funkciót is betölt.

A nyomtatott termékek felületnemesítési eljárásainak egyik legszebb megoldása a prégelés. Lehet, hogy a nevét még nem hallottad, vagy nem így ismered, de biztos, hogy már találkoztál vele, sőt szerintem a környezetben van most is, nem is olyan messze tőled. Ezek azok feliratok a kozmetikai termékek csomagolásán, amik arany vagy ezüst csillogó hatást keltenek. Találkozhatsz prégeléssel még könyvborítókon, ahol címeket emelnek ki vele, de előszeretettel használják esküvői meghívókon és boroscímkéken is.

A gyakorlatban az eljárás során egy vékony fóliát préselnek a papírra, így látva el a kívánt fémes felülettel. Bár alkalmas arra, hogy a fantázia szárnyaljon, bizonyos esetekben nem alkalmazható. Például apró részletek, szövegek kiemelésére alkalmatlan. Akkor érdemes erre az eljárásra voksolni, ha kellő egybefüggő felülettel rendelkezik anyagunk.

Fent már említettünk néhány példát, de a felhasználási lehetőségek szinte korlátlanok, köszönhetően a nagy színválasztéknak, sőt még irizáló felület is készíthető. Fényes, figyelemfelhívó jellege miatt kiválóan alkalmas arra, hogy oda vonzza a tekintetet. Érdemes olyan területen használni, ahová irányítani szeretnénk a megtekintő fókuszát. Alkalmazása mindig magas minőséget, prémium hatást, luxus érzetet kelt. Kiváló választás, hogy növeljük vele a termékünk nívóját, megkülönböztessük magunkat a versenytársaktól. Sőt, biztonságtechnikai funkciót is betölthet, hiszen rendkívül nehéz reprodukálni.

A prégelés nem olcsó, a zsebünkbe kell nyúlni ha ilyet szeretnénk. Mivel az eljárás során szükség van klisére (nyomólemez), így minél nagyobb példányszámban érdemes gyártatni egyszerre. Nagyobb mennyiségek esetén, egyértelműen a leggazdaságosabb megoldás.

Szerencsére ma már létezik alternatíva, a hagyományos prégelésre. Annak sem kell lemondani a csillogó, fémes felületekről, aki kisebb, pár 10 darabos mennyiségben szeretné alkalmazni.

Digitális fémfóliával hasonló hatást tudunk elérni, sőt, a 3D verzió ki is emelkedik a felületből. Nagy előnye, hogy nincs szükség hozzá, drága klisére, így alacsonyabb példányszám esetén is gazdaságos. Ilyen megoldással készítettük az első bemutatkozófüzetünket, amin 3D ezüst fémfóliát alkalmaztunk.

Ha kedvet kaptál a prégeléshez vagy a 3d fémfóliázáshoz, kérj ajánlatot.


No items found.

További írásaink