Ajánlatkéréshez ugrás

10 tipikus nyomdai hiba + tippek, hogy ezeket elkerüld

Természetesen az anyagellenőrzés során a hibák mindegyikét észrevesszük, néhányat közülük a nyomdán belül is tudunk javítani, de gyakoribb, amikor jelezzük az ügyfélnek és javított állományt kérünk. 

OLVASÁSI IDŐ
5 perc
KATEGÓRIA
nyomda
MŰFAJ
tippek

Ezek a javítások minden esetben lassítják a gyártási folyamtatot, ezért érdemes az alábbi pontok figyelembevételével készíteni a nyomtatásra szánt anyagokat. Az alábbiakban összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb nyomdai hibát, illetve tippeket is adunk, hogy ezek közül egyet se kövess el!

1. Nem megfelelő képfelbontásAz első és talán a legtöbbször előforduló hiba, amikor a képek felbontása nincs megfelelően optimalizálva a nyomdai feldolgozáshoz. Ahhoz, hogy jó legyen a képminőség, a szerkesztés során használjunk 300 dpi felbontású képi anyagokat.


2.  Rosszul definiált, vagy hiányzó vágott méret

A vágójelek hiánya vagy rossz elhelyezése miatt, nem tudhatjuk pontosan mekkorára szeretnéd a készterméket, netán rossz helyen vágunk. Ez elkerülhető, ha a szerkesztés végén a PDF/X szabványt használod a mentéshez és az alapbeállítást választod.

3.  Betűk beágyazásának hiánya a dokumentumba

Ha a nyomtatni kívánt dokumentumba nem ágyazod be a betűket, akkor nem biztos, hogy azt kapod, amit eredetileg szerettél volna. Ugyanis amilyen gépen nyitja meg a nyomda, annak az alapértelmezett betűtípusait fogja alkalmazni. Ezt általában akkor tapasztaljuk, amikor Word-ből kimentett PDF-et kapunk. Használjunk nyomdai szerkesztőprogramokat, és mentésnél válasszuk a PDF/X szabványt.


4.  Nem megfelelő színterek választása

Nyomtatás során sokszor előfordulhat, hogy nem azt a színvilágot kapjuk, amit megálmodtunk, vagy ami megfelelne az arculati színeknek. Szörnyű tény, hogy amit a monitor mutat, az nem feltétlen kivitelezhető nyomdailag. A monitoron RGB színeket látsz, amivel pedig a nyomda dolgozni tud, az a CMYK színtér. Ezek elkerülésére vedd igénybe a proof nyomtatást.


5.  Nem megfelelően definiált direkt szín leadása

Nem javasolt olyan direkt színeket használni, amiket nem a Pantone skálából választottunk, hanem CMYK-ban létrehozott és spot színként definiáltak, mert a nyomda nem fogja tudni, hogy pontosan milyen színnel szükséges nyomni (pl: zöld, piros vagy türkiz nevű direkt szín).

6.  A megrendeléstől eltérő méret, terjedelem

Nagy problémát okozhat, ha a méret vagy a terjedelem nem egyezik a leadott megrendeléssel. Ellenőrizzük, hogy a grafika a megrendelt méretre, az elkészített oldalszámra stimmel-e.


7.  A vágáshoz túl közel eső grafikai elemekHa a vágáshoz túlságosan közel vannak olyan fontos grafikai elemek, képek, szövegek, vonalkód, amik elengedhetetlen, hogy rajta legyenek a végterméken, akkor át kell gondolnunk ezek elhelyezését. Pontosan vágunk, azonban a papírnyúlás miatt a vágójel mellé elhelyezett elemek levágásra kerülhetnek. A javasolt távolság a vágójeltől befelé 3-5 mm.

8.  4 színben elkészített apró szövegek


Vékony vonalú vagy apróbetűs részeknél nem szerencsés, hogy a szöveg négy színben készüljön, mert elmosódhatnak a papírnyúlás miatt, ezzel homályossá téve a végeredményt. Ezért inkább azt javasoljuk, hogy ilyen esetben használj fekete, fehér (negatív) vagy direkt színt.

9.  Nem passzolnak a külön állományban érkező elemek

Előfordul, hogy a külön állományban érkező grafikai elemek (pl. lakk-grafika) nem passzol az alapgrafikához. Szerkeszd egy dokumentumban, csak másik layer-en ezeket a felületkezelési elemeket, ahol a lakkot direkt színként, felülnyomásban helyezd el a grafikán.


10.  Stanc képként történő leadásaA kép egy raszterekből álló állomány, a stanc pedig mindenképpen vektoros legyen. Vonal mentén tudunk vágni, de ha a stanc képként van leadva, akkor ugyanezt a képpontok mentén nem tudjuk megtenni. Ehhez a stancrajzot célszerű elkérni tőlünk, mert 1:1-es méretű, szabványos, gyártásra kész verziót biztosítunk a tervezéshez. Sose küldj Photoshopból kimentett PDF-et.

No items found.

További írásaink